11.10.2018 г.

Православната църква в Украйна получи решение за предоставяне на автокефалия

Светият и Свещен Синод на Вселенската патриаршия прие решение за предоставяне на Томос за автокефалия на православната църква в Украйна.
Решението е одобрено от Синода днес, 11 октомври, в Истанбул, съобщава кореспондент на Укрінформ. То е подписано от 12-те члена на Синода и Вселенския патриарх Вартоломей.



Решението беше прочетено от митрополита на Франция Емануил Галски.



Съгласно документа, Синодът е удовлетворил молбата на патриарх Филарет да бъде отменена анатемата, наложена му от РПЦ, и признава предстоятеля на УПЦ (Киевска патриаршия) за каноничен йерарх на православната църква. Посочва се, че анатемосването му от РПЦ няма общо с църковните догми. Възобновен е каноничният статут и на Макарий Малетич – предстоятел на Украинската автокефална православна църква (УАПЦ).

Освен това, Синодът обяви за незаконно анексирането на Киевската митрополия от Москва през 1686 година.



Членовете на Синода призовават всички участващи страни да избягват предизвикването на конфликтни ситуации, претенции към получаването на църкви, манастири и друго имущество, както и актове на насилие и отмъщение.



Светият и Свещен Синод на Вселенската патриаршия заседава три дни - от 9 до 11 октомври - в Истанбул. В сряда и четвъртък Синодът изслуша доклада на архиепископ Даниил Памфилийски от САЩ и епископ Иларион Едмънтънски от Канада относно визитата им в Украйна.
В рамките на подготовката за предоставяне на автокефалия на православната църква в Украйна Вселенската патриаршия назначи архиепископ Даниил Памфилийски и епископ Иларион Едмънтънски  за свои екзарси в Киев.

След приемането на решението на Синода на Вселенската патриаршия за предоставяне на Томос за автокефалия на православната църква в Украйна, в Киев ще бъде свикан Събор с участието на архиереите от УПЦ (Киевска патриаршия), УАПЦ, както и УПЦ (Московска патриаршия), обърнали се към Вселенската патриаршия с молба за предоставянето на Томос. Съборът ще извърши църковно обединение, като създаде единна поместна църква и избере неин предстоятел.

Впоследствие новоизбраният предстоятел на единната поместна автокефална Украинска православна църква ще получи Томоса като документ (грамота).

-----------------------------------------------------------------------------------

Изследване на тема "Украинската Православна Църква - разкол и борба за независимост"

Няма коментари:

Публикуване на коментар