15.02.2018 г.

САЩ предадоха безплатно на украинската армия 2 500 уреда за нощно виждане

Правителството на САЩ предаде на Въоръжените сили на Украйна 2 500 уреда за нощно виждане, чиято стойност възлиза на 5,8 милиона долара, съобщава Frontnews.eu.

„Това оборудване се предоставя на украинската армия безплатно, в съответствие с Програмата за съдействие на сигурността на Украйна, която се реализира с подкрепата на американското правителство. Уредите за нощно виждане са предадени на въоръжение на армията, като предстои тяхното разпределяне по бойните подразделения”, съобщава управлението за връзка с обществеността на ВСУ.

В предаването на армейското оборудване участваха посланикът на САЩ в Украйна Мари Йованович и началникът на Генералния щаб на ВСУ Виктор Муженко.

Мари Йованович и Виктор Муженко

По думите на В. Муженко, помощта, която оказват САЩ, е от голямо значение, тъй като представлява почти 90 % от цялата материална помощ, предоставяна на ВСУ от международните партньори.

„Поредната помощ от страна на САЩ – 2 500 уреда за нощно виждане, е още една стъпка към повишаване на боеспособността на Въоръжените сили на Украйна. Това са минимум още 10 батальона, които ще бъдат снабдени изцяло с уреди за нощно виждане, и ще бъдат подготвени за нощни бойни действия. Вече е извършено предварителното разпределяне на това оборудване и то в най-скоро време ще бъде предадено на армейските части”, подчерта Муженко.

Снимка Цензор.НЕТ

Посланикът на САЩ в Украйна Мари Йованович отбеляза, че уредите за нощно виждане са само малка част от цялата помощ, която Съединените щати вече са предоставили на Украйна от 2014 г. досега на сума около 850 милиона долара.

По-рано посолството на САЩ в Украйна съобщи, че в проекта на американския федерален бюджет за 2019 г. са предвидени  200 милиона долара за укрепване на сигурността и отбраната на Украйна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар