1.03.2018 г.

Украинският „Нафтогаз” спечели делото срещу „Газпром” в Стокхолмския арбитражен съд

Стокхолмският арбитражен съд удовлетвори иска на НАК „Нафтогаз” за компенсация от страна на руския „Газпром” за недоставен транзитен газ, съобщиха вчера украинските медии, като се позовават на пресслужбата на „Нафтогаз”.

economics.unian.net

Според решението на съда „Нафтогаз” трябва да получи компенсация в размер на $4,63 млрд за недоставен от „Газпром”, но предварително договорен с него газ за транзит през територията на Украйна.

Арбитражният съд е отклонил иска на „Газпром” относно евентуални глоби за уж незаконно присвоен от „Нафтогаз” транзитен газ.

От пресслужбата уточняват, че решението по останалите въпроси в спора ще бъде съобщено по-късно, тъй като съдебното решение по транзитния договор надхвърля 800 страници.

Сега действащият договор за транзит между „Нафтогаз” и „Газпром” е сключен през 2009 г. за срок от 10 години.

biz.nv.ua

„Нафтогаз” е посочил в иска си, че договорът трябва да бъде приведен в съответствие с европейското и украинско енергийно законодателство, че трябва да бъде преразгледана (включително ретроспективно) тарифата според европейските условия за формиране на тарифите, да бъде изплатена компенсация за загубени приходи от транзит, както и да му бъде предоставена възможност да  сключи договор за транзит с друг доставчик.

Според действащия договор „Газпром” е задължен ежегодно да предава не по-малко от 110 млрд куб. м газ за транзит чрез украинската газопреносна мрежа.


През май 2017 г. Стокхолмският арбитражен съд удовлетвори изцяло иска на НАК „Нафтогаз” срещу руския „Газпром”  по договора от 2009 г. за доставка на газ в Украйна на принципа take or pay. Съдът задължи страните да променят клаузите в договора относно посочения принцип take or pay и отмени забраната за реекспорт на газ от Украйна. Същевременно на „Нафтогаз” се полага компенсация от страна на „Газпром”  за надплатени суми през четвъртото тримесечие 2014 г и през 2015 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар