22.02.2018 г.

Един милион украинци са напуснали страната през 2017 г.

В Украйна започва да се усеща глад за кадри.

През 2017 г. един милион украински граждани са емигрирали от страната, като повечето от тях са заминали за чужбина в търсене на работа, съобщава сайтът ТСН.UA.

zaknews.in.ua
Според информацията от фирми, които се занимават с трудоустройство в чужбина, през изминалата година два пъти е нарастнал броят на студентите и хората в по-напреднала възраст. Заминават мъже, жени, семейства заедно с децата си, много хора над 50 години.

В момента най-много украинци, особено работещи на дългосрочен договор, има в Полша, Чехия, Унгария, Италия и Германия. При това дори в съседна Полша средната заплата е четири пъти по-голяма от тази в Украйна.

Средно на месец 100 000 украинци стават трудови мигранти, като 90 %  първоначално се ориентират към работни места, които не изискват специална квалификация. Практиката от изминалите години показва, че мнозина от тях в чужбина се преквалифицират или успяват да потвърдят украинската си диплома и квалификация.

Днес една трета от украинците свързват по-доброто си бъдеще със заминаване в друга държава. Преди две години техният брой е бил почти два пъти по-малък, като шансовете за трудоустройство тогава са били по-големи.

24tv.ua
Според анализаторите от международната платформа за трудоустройство HeadHunter, която работи активно в Украйна, в страната започва да се усеща глад за кадри. Затова все повече украински фирми повишават заплатите на служителите и работниците си. През последната година ръстът е средно с 10 %. Анализаторите прогнозират, че през 2018 г. тенденцията ще продължи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар