19.02.2018 г.

Украйна подава иск срещу Русия пред Постоянния арбитражен съд в Хага

Днес украинският президент Петро Порошенко подписа Разпореждане за представянето на Украйна в Международния арбитражен съд относно нарушаването на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. Според подписания документ интересите на Украйна в съда ще защитава Олена Зеркал – заместник министър на външните работи, съобщава официалният сайт на президента.


В изявлението си преди подписването на разпореждането П. Порошенко подчерта: „Утре, 20 февруари, се навършват точно четири години от началото на агресията на РФ срещу суверенната и независима украинска държава. Тази агресия започна с незаконното анексиране на Крим, когато с нахлуването на руските войски започна четиригодишната история на героичната отбрана на Украйна.”

Украинският президент отбеляза, че борбата се води не само на фронта и не само от Въоръжените сили на Украйна, а продължава на политическо, дипломатично и правно ниво, като украинската държава е извършила безпрецедентна работа за защитата на своите правни позиции. Това включва делата, заведени от Международния съд в Хага относно нарушаването от страна на Руската федерация на Конвенцията на ООН за борба с финансирането на тероризма, на Конвенцията за премахване на всички форми на расова дискриминация, на Конвенцията на ООН по морско право и редица други международни документи.

Подписаното днес президентско разпореждане визира разглеждането от Международния арбитражен съд на нарушаването от страна на РФ на суверенните права на Украйна в Черно и Азовско море, както и в Керченския проток, при което на икономическите интереси на Украйна са нанесени огромни вреди, по-специално се извършва добив на газ в завладените територии, налице са съществени негативни екологични, инфраструктурни, транспортни последствия в резултат на строителството на Керченския мост без разрешението на украинската държава.


Според Порошенко не става дума за обсъждане на украинския суверенитет над Кримския полуостров – това е беалтернативен въпрос, който никой не поставя под съмнение. Съдебният иск е свързан с отстояване на икономическите интереси на украинската държава, както и с интересите на  редица частни инвеститори, чиято собственост в Крим е била присвоена от окупаторите.

Министърът на външните работи Павло Климкин отбеляза, че Меморандумът, който има има около 500 приложения и който днес се предава в Хага, е резултат от тригодишната дейност на един мощен международен екип от известни международни експерти, юристи и учени. Това е първият от серията меморандуми, които Украйна подготвя срещу Русия. През юни ще бъдат подадени меморандуми относно нарушаването на конвенциите за забрана на расовата дискриминация и за забрана на финансирането на тероризма, които предвиждат не само правни, но и парични санкции срещу РФ.

Същевременно украинската страна подготвя и необходимите материали и документи относно военните престъпления на РФ за съответен иск пред Международния съд в Хага.


Няма коментари:

Публикуване на коментар