8.11.2019 г.

Международният съд на ООН прие за разглеждане иска на Украйна срещу Русия относно подпомагането на тероризма в Донбас


Днес Международният съд на ООН призна като основателна жалбата по делото на Украйна срещу РФ относно нарушаването от страна на Русия на Международна конвенция за борба срещу финансирането на тероризма.


Както съобщава Европейська правда, решението в полза на Украйна е подкрепено от 13 съдии, а трима са били против.

Днешното решение на Международният съд на ООН касае единствено юрисдикцията, тоест възможността по делото да бъдат приложени клаузите на Международна конвенция за борба срещу финансирането на тероризма относно събитията в Донбас. 

Съдът отклони възраженията на Русия и искането й съдът да закрие делото с твърдението, че дадената конвенция не е приложима по отношение на помощта, която РФ оказва на въоръжените екстремисти в Източна Украйна.

След днешното решение Съдът на ООН може да пристъпи към разглеждане на делото по същество.

Също днес Международният съд на ООН отклони и аргументите на Русия относно жалбата на Украйна за нарушаването от страна на РФ на Международна конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация.

Украйна подаде иск срещу РФ през януари 2017 г. и претендира възстановяване на загубите в резултат на  продължаващите и системни нарушения на двете конвенции.

През април 2017 г. Международният съд на ООН постанови решение за прилагане на временни мерки, като разпореди Русия да се въздържи от прилагането на съществуващите и въвеждането на нови ограничения в сферата на правото на  кримскотатарската общност да запази своите представителни институции и в частност Меджлиса на кримскотатарския народ, както и да осигури достъп до образование на украински език.

Обвиненията, повдигнати срещу Русия, включват: предоставяне на оръжие и друга помощ на незаконни въоръжени формирования; сваляне на полет MH17 на Malaysian Airlines; обстрелване на жилищни райони на Мариупол и Краматорск; унищожаването на пътнически автобус близо до Волноваха; експлозия по време на мирно събрание в Харков; дискриминация срещу украинската и кримскотатарската общност; забрана за дейността на Меджлиса на кримскотатарския народ; многобройни случаи на изчезвания, убийства, незаконни обиски и арести; ограничения за преподаването на украински и кримскотатарски езици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар