24.04.2019 г.

Кремъл започна прилагането на абхазкия сценарий в Украйна

Снимка: facenews.ua
На 24 април руският президент Владимир Путин подписа указ относно улеснена и ускорена процедура за получаване на гражданство на РФ на територията на така наречените „ДНР” и „ЛНР”, съобщават украинските медии. Процедурата предполага разглеждане на заявлението за получаване на руско гражданство в рамките на три месеца.

Според Борис Бабин – бивш постоянен представител на президента на Украйна в Автономна република Крим, с този указ се слага началото на реализацията на сценарий, вече прилаган от Кремъл в Абхазия. Там Русия също раздава на населението руски паспорти, а не след дълго използва абхазката територия за военна интервенция срещу Грузия.

Затова много анализатори не случайно определят улеснената процедура за даване на руско гражданство в окупираните райони на Донецка и Луганска области  като първи етап на прилагането на абхазкия сценарий срещу Украйна.

Слага се началото на една узаконена асимилация, която вече е приложена не само в Абхазия и Южна Осетия, но и в Крим. Тя създава условия за нова военна кампания, в хода на която Русия ще „защитава и спасява” не просто „рускоезичното  население”, а вече пълноправни руски граждани.
Руското законодателството позволява използването на руската армия за защита на гражданите на РФ не само на територията на страната, но и в други държави.

Кремъл за пореден път и все по-настоятелно декларира, че няма намерение да се изтегля от Източна Украйна и да намалява своето военно и политическо присъствие там. А всички „преговори” за „уреждането на конфликта” по мирен път са просто един политически спектакъл пред западните лидери и световната общественост.

Олександр Турчинов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана смята, че подписаният днес от Путин указ представлява съзнателна ескалация на агресията срещу Украйна, както и предизвикателство за официалните украински власти и натиск срещу тях.

Украйна вече се обърна към Съвета за сигурност на ООН по повод указа на Путин за ускорено предоставяне на руско гражданство на жителите на окупираните от РФ райони на Донецка и Луганска области.
Според О. Турчинов реакцията на световната общественост може да бъде само една – засилване на санкционния натиск срещу агресора, а реакцията на Украйна – усилване на своята боеготовност и отбранителен потенциал.

Както съобщава atr.ua в четвъртък, 25 април, от 22:00 българско време по искане на Украйна ще се състои заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което ще бъде обсъдена ситуацията в окупираните от РФ райони на Източна Украйна.

По думите на Олег Николенко - прессекретар на Постоянното представителство на Украйна в ООН, решението на РФ за предоставяне на руско гражданство на населението в окупираните от нея украински територии нарушава Устава на ООН, резолюция СБ 2202 (2015) относно одобряването на комплексните мерки за прилагането на Минските споразумения, за които е гласувала и Русия, както и самите Мински споразумения.
Олег Николенко подчертава, че бързата реакция на Съвета за сигурност на ООН е резултат на действията на Германия, която в момента председателства Съвета, както и на други партньори на Украйна.


Няма коментари:

Публикуване на коментар