25.01.2019 г.

Русия предоставя на своите спецслужби допълнителни $ 350 млн във връзка с президентските избори в Украйна


На 31 март 2019 г. предстоят избори за нов украински президент. Русия не се отказва от вековната традиция да контролира процесите в украинския обществен и политически живот.

Руските власти са предоставили допълнително на своите спецслужби $ 350 млн за водене на подривна дейност в Украйна през 2019 година – споделя в интервю за Укринформ  Егор Божок, ръководител на украинската Служба за външно разузнаване (СВР).


По думите му специалните служби на Руската федерация имат огромни бюджети, които до голяма степени се използват за  водене на подривна дейност в Украйна. Украинското разузнаване разполага с информация, че Кремъл е разпоредил предоставянето на допълнителни 350 милиона щатски доллара на службите за намеса в президентските избори в Украйна.
Тези пари ще бъдат използвани за разпространяването на фейкови новини, подкупи, организиране на провокации и протести, вътрешнополитически натиск върху държавното ръководство, както и за кибер атаки.

Егор Божок
Ръководителят на СВР на Украйна отбелязва, че във връзка с предстоящите президентски избори пред всички руски спецслужби е поставена задачата „Който и да е, само не Порошенко”. Според руския политически елит и лично според Путин, Порошенко е единственият от кандидатите за президентския пост, с когото е невъзможно договарянето за връщане на Украйна в руската орбита. За Кремъл той е „русофоб”, който с всички свои действия показва неотклонно придържане към курса за присъединяване към НАТО и ЕС. Прогресът, постигнат през последните 4 години, е очевиден и това се признава не само в Украйна и на Запад, но и в самата Русия.

Трябва да се отбележи, че в хода на започналата на 31.12.2018 г. предизборна кампания редица от кандидатите за президентския пост наистина се обявяват за преговори с Русия, за мир на всяка цена, дори с цената на компромиси и отстъпки пред агресора, за възстановяване на „дружеските отношения” и т.н.

Според разузнавателната информация, в Русия разчитат, че всяка смяна на властта в Украйна ще доведе до известна парализа на държавните механизми, докато бъде изградена новата вертикала на властта. Тази пауза ще засегне всички сфери на обществения живот, включително и военната сфера.

Според ръководителя на украинското външно разузнаване, а и според редица други украински експерти, това ще предостави на Русия възможност в рамките на няколко месеца да окупира безболезнено Украйна, каквито бяха плановете и опитите й през 2014 година.
Както съобщава Егор Божок,  за тази цел край източната украинска граница вече са разположени около 50 000 руски военни с цялото си въоръжение и техника, които са в готовност  в рамките на 24-72 часа да навлязат в Украйна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар