30.10.2019 г.

Йенс Столтенберг в Одеса: „Русия трябва да изтегли всичките си войски от Украйна”


Днес Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше на официално посещение в Одеса начело на голяма делегация на Алианса. Столтенберг проведе разговор с Дмитрий Кулеба – вицепремиер по европейската и северноатлантическата интеграция.

На срещата в конферентната зала на одеската Морска гара присъстваха също областният управител на Одеса Максим Куций и командващият Военноморските сили на Украйна адмирал Игор Воронченко.

Йенс Столтенберг на посещение в Одеса, 30 октомври 2019 г.

След срещата Столтенберг и Кулеба проведоха брифинг, на който Генералният секретар на Алианса заяви, че Руската федерация трябва да изтегли всичките си войски от територията на Украйна.

Столтенберг: «Ние приветстваме всички усилия, насочени към мирното уреждане на конфликта, както и изтеглянето на военните сили; стремим се към мирно дипломатическо решение на този конфликт в Източна Украйна. Приветстваме новите инициативи и новата динамика, които президентът Зеленски започна в тази посока. Но ние ясно заявяваме, че Русия определено носи отговорност за изпълнението на Минските споразумения и трябва да изтегли всичките си въоръжени сили, всички свои офицери от Източна Украйна и да спре дестабилизирането на страната”.

Йенс Столтенберг и Дмитрий Кулеба, вицепремиер по европейската и северноатлантическата интеграция на Украйна

Запитан от журналисти дали Украйна ще подава заявка за План за действие за членство в НАТО,  Д. Кулеба отговори, че заявката вече е била подадена през 2008 година и не е небходимо да бъде подавана повторно.

„Украйна подаде заявка в Алианса по време на срещата на върха в Будапеща през 2008 година и повторно подаване не е необходимо. Това е технически въпрос, а не политически” – заяви украинският вицепремиер.

Той също така отбеляза, че на Украйна са й необходими още пет години, за да бъдат внедрени напълно стандартите на НАТО в украинските въоръжените сили.


След брифинга Йенс Столтенберг инспектира корабите от противоминната група на НАТО SNMCMG2, които пристигнаха в одеското пристанище на 29 октомври. Според съобщение на Министерството на отбраната на Украйна това са миночистачи от четири страни от Алианса: Ros Lupu Dinescu (Румъния), BGS Shkval (България), ESPS Sella (Испания), ITS Numana (Италия).



Това е първата визита на Генералния секретар на НАТО в Украйна. На 31 октомври Столтенберг ще посети Киев, където ще се срещне с украинския президент.


Снимки: dumskaya.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар