2.03.2018 г.

„Газпром” прекратява всички договори с Украйна

Ръководителят на „Газпром” заяви, че компанията е принудена да действа по този начин, тъй като е категорично против „за нейна сметка Украйна да решава своите проблеми”.

Прекратяват се договорите както за доставка на газ за украинските потребители, така и за доставка на транзитен газ за европейските страни.



Решението за прекратяване на договорите е взето въз основа на това, че решението на Стокхолмския арбитражен съд е „нарушило интересите на „Газпром”, съответно изпълнението на договорите вече е „икономически нецелесъобразно и неизгодно”.

Вчера, фактически веднага след като стана известно решението на Стокхолмския арбитражен съд, „Газпром”  намали с 20 % налягането към украинската газопреносна мрежа. 

Според украинския „Нафтогаз” тези действия на руската страна в дните на рязко застудяване в Украйна и Европа целят Украйна да започне да използва за свои нужди транзитен газ и да пострада нейната репутация в страните от Европейския съюз.



Във връзка с това днес „Нафтогаз” се обърна към украинците с призив да намалят потреблението на газ в близките 3-4 дни, като също така отбелязва: „Имаме много газ в нашите подземни хранилища, но те имат технически ограничения за ежедневната норма газ, който може да бъде използван от тях. Подземните хранилища работят в максимален режим, добиващите предприятия доставят газ в системата в нормален режим, покриваме останалите нужди с внос на газ от Европа, където също в момента е необичайно студено. Вашата помощ за намаляването на нуждата от газ ще бъде много навременна. Днес е най-критичният ден.”

На 1 март украинското Министерство на външните работи изпрати нота до Европейския съюз, с която уведомява, че „Газпром” отказва да изпълнява договорните си задължения и решението на Стокхолмския арбитражен съд.

В тази връзка Олена Зеркал, заместник-министър на външните работи, заяви: „Изпратихме нота до ЕС относно прилагането на механизма за ранно предупреждение за кризисни ситуации в енергийния сектор в съответствие с член 340 и приложение 26 от Споразумението за асоцииране. 

Ние също така инициираме тристранни преговори във формат Украйна-ЕС-Русия, за да гарантираме стабилността на доставките на газ за Украйна и ЕС... 

Историята от 2009 г. няма да се повтори. Стокхолм, Споразумението за асоцииране и реформата на газовия пазар окончателно промениха парадигмата на отношенията с Руската федерация в газовия сектор. Изнудването вече не работи.”

Във връзка със създалата се ситуация украинският президент Петро Порошенко заяви, че в договорите с „Газпром” няма клаузи, предполагащи едностранно прекратяване и че ако това наистина се случи, Украйна ще се обърне за пореден път към арбитражния съд с иск за компенсиране на вредите, нанесени от безотговорните действия на „Газпром”.  


Днес „Нафтогаз” и полската компания PGNiG подписаха договор за спешна доставка на газ. Договорът ще действа до края на март 2018 г. и предвижда доставката на 60 милиона куб. м газ.
Доставката е започнала днес, 2 март, в 6 часа сутринта през възела Хермановице, който свързва полската и украинската газопреносни системи.
По информация на ЛИГА.Бизнес


Няма коментари:

Публикуване на коментар