28.06.2018 г.

В Украйна отбелязват Деня на Конституцията

28 юни 2018 г. Паметникът на Пилип Орлик – създател на първата украинска конституция (1710 г.)

Денят на Конституцията е единственият държавен празник, закрепен в самата конституция, и е неработен ден.

Датата 28 юни не е избрана случайно – на този ден през 1996 г. след бурни 23-часови дебати Върховната рада приема Конституцията на независима Украйна – пет години след всеукраинския референдум за независимост през 1991 г. Най-горещи дискусии предизвикват няколко главни въпроса: разпределянето на пълномощията между президентска, парламентарна и изпълнителна власт; държавните символи; статутът на Крим; статутът на руския език.

Между първо и второ четене в парламента са внесени около 6 000 поправки в проекта на конституцията. В частност, поправката относно изключителното право на народа да определя и променя конституционния строй на страната и невъзможността това право да бъде узурпирано от държавата, отделни държавни органи и длъжностни лица.



Както съобщава украинската информационна агенция УНІАН, днес по време на официалните тържества пред паметника на Пилип Орлик украинският президент Петро Порошенко е заявил, че в най-близко време ще внесе в парламента проект на поправка към конституцията, свързана с две стратегически цели на украинската държава – влизането в ЕС и НАТО. Порошенко е изразил увереност, че при гласуването във Върховната рада ще бъдат събрани необходимите 300 гласа (от всичко 450 депутати) за приемането на тази поправка.




Няма коментари:

Публикуване на коментар