21.09.2018 г.

Грузия и Украйна се споразумяха за пътуване на техните граждани с лична карта

© EUROUA.com
Както съобщават украинските медии, министерският съвет е одобрил проект за споразумение между Украйна и Грузия относно безвизово пътуване между двете страни с лична карта. Планира се споразумението да бъде подписано през този месец, когато делегации на МВнР на Грузия и Украйна ще се срещнат в Ню-Йорк по време на сесията на Генералната асамблея на ООН.

Към днешна дата е в сила споразумението между двете страни за безвизово пътуване, подписано на 31 март 1999 година, според което не се изисква виза дори за продължително пребиваване (над 90 дни) в съответната страна, но за подобно пътуване се изискваше задграничен паспорт.

Украинските граждани, навършили 16 години, получават лични карти вместо старите хартиени паспорти от 1 януари 2016 г. На 14 юли 2016 г. украинският парламент прие закон, според който първата лична карта се издава на 14 години. В личните карти информацията е на украински и английски език, докато в хартиените паспорти е на украински и на руски.


Досега са издадени около 2 милиона лични карти.
Предвижда се старите хартиени паспорти да бъдат валидни до 2020 г. 

През май 2017 г.Турция също разреши официално пътуването на украински граждани с лична карта, както и пребиваването им на територията й 90 дни в рамките на 180 дни без виза и задграничен паспорт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар