30.11.2018 г.

Европейската комисия одобри поредната финансова помощ за Украйна

Украйна ще получи от Европейския съюз 500 милиона евро – първия транш от Четвъртата програма за макрофинансова помощ с общ размер 1 милиард евро.

В комюнике на сайта на Европейската комисия се отбелязва, че общата финансова помощ, която ЕС е предоставил на Украйна от 2014 година до днес, възлиза на 3,3 милиарда евро. Това е най-голямата финансова помощ за страна, която не е член на Европейския съюз.


В комюникето се съобщава, че Украйна е изпълнила договорените условия за получаване на поредния транш, включително в борбата с корупцията – създадени са и действат Национално антикорупционно бюро и специален антикорупционен съд.
По принцип, всеки транш е обвързан със съгласувани мерки за борбата с корупцията, управлението на държавните предприятия, корпоративното управление в  банките и банковия надзор, реформи в енергийната сфера, здравеопазването и социалната защита, промени в митническата и данъчна политика.

На фейсбук страницата на украинския президент Петро Порошенко днес той дава висока оценка на личната подкрепа на президента и вицепрезидента на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и Валдис Домбровскис, за която подкрепа е получил уверения при срещата им в началото на ноември в Хелзинки.

Според Порошенко поредният транш е „много важен сигнал за неизменната подкрепа, оказвана от Европейския съюз, при условията на последните предизвикателства от страна на руския агресор”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар