29.11.2017 г.

В Одеса пристигна американският есминец "Джеймс Уйлямс"

На 29 ноември с един ден закъснение поради силна морска буря в одеското пристанище акостира есминецът от Военноморските сили на САЩ  James E. Williams (DDG-95), се съобщава на  страницата на Военноморските сили на Украйна във Фейсбук.


- Украинските ВМС си сътрудничат активно с ВМС на САЩ по въпросите на реформирането на флота и подготовката на личния състав - споделя контраадмирал Андрий Тарасов, първи заместник-командващ на ВМС на Украйна. - Постоянните контакти между двата флота са от огромно значение на етапа на възстановяването на нашия национален флот след предислоцирането му в пристанищата на континентална Украйна /Одеса и Николаев - б.пр./ през 2014 г. в резултат на анексирането на Автономна република Крим и на град Севастопол от Руската федерация. 
Смятаме, че имаме едно много ефективно сътрудничество в рамките на ученията "Си Бриз", което способства за засилване на стабилността и сигурността в Черноморския регион. 

Контраадмирал Андрий Тарасов допълва, че през последната една година около десет пъти кораби на ВМС на САЩ и на други страни - партньори на Украйна са влизали в одеското пристанище, което според него свидетелства за безусловна подкрепа от страна на съюзниците на Украйна. 


Есминецът "Джеймс Уйлямс" е един от най-модерните кораби от този клас в американския флот. Снабден е с усъвършенствана радиолокационна апаратура и два вертолета SH-60 "Sea Hawk". Има 96 пускови установки с ракети "Томахоук", "Стандарт-2", "Стандарт-3" и "Асрок", както и противокорабни ракети "Харпун". Екипаж ът му наброява 380 души.  

Снимки: dumskaya.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар