27.11.2017 г.

Топ 10 на най-богатите украинци

Както винаги в края на годината идва времето на всякакви годишни  класации. Сайтът HeadNews представя рейтинга на най-богатите украинци през 2017 г., подготвен от агенция „Новое время” и Dragon Capital.

В първата десетка на рейтинга е и украинският президент Петро Порошенко, както и собственикът на футболния клуб „Днипро” и един от бившите собственици на най-голямата украинска банка „ПриватБанк” Игор Коломойский.

1. Богатството на първия в списъка – Ринат Ахметов ($ 6,9 млрд.) през последната годината се е увеличило с 68 %.

2. На второ място е Виктор Пинчук (зет на бившия украински президент Леонид Кучма), чиито активи възлизат на $1,4 млрд (ръст за годината – 13 %).

3. Също толкова богат е и депутатът от украинския парламент  Константин Жеваго – член на борда на директорите на минната компания Ferrexpo. Но за една година  богатството му се е увеличило с 209 %.

4. Вадим Новинский  – депутат от парламентарната група „Опозиционен блок” и собственик на „Смарт-холдинг”  има $1,2 млрд., като през годината е увеличил богатството си със 113 %.

5.  Петро Порошенко, чийто главен актив е сладкарската корпорация Roshen (която в последно време все по-активно навлиза и на българския пазар) заема петото място в рейтинга с $1 млрд. и ръст 7 % в сравнение с 2016 г.

6,7. Съдружниците в холдинга „Приват” Игорь Коломойский ($1 млрд.) и Геннадий Боголюбов ($763 млрд.) са загубили през последната година съответно 11 % и 9 % от своите активи.

8. Богатството на Дмитрий Фирташ (един от собствениците на Group DF) възлиза на $746 млн с ръст 14 % през 2017 г.

9. Юрий Косюк  – основател и мажоритарен акционер на агрохолдинга „Мироновский хлебопродукт”  е увеличил богатството си с 10 % и разполага с активи на сума $693 млн.

10. Семейната двойка Галина и Александър Герега,  собственици на мрежата строителни хипермаркети „Епицентр-К” и „Новая линия”,  са станали по-богати с 5 % – до $688 млн.
Те заемат последното място в Топ 10 на най-богатите украинци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар