6.12.2017 г.

Днес в Украйна отбелязват Деня на украинската армия

6 декември е определен за национален празник – Ден на Въоръжените сили – с  Постановление на украинския парламент от 19 октомври 1993 година, съобщава сайтът ukrinform.ua.

Датата не е избрана случайно. На 6 декември 1991 г. Върховната Рада приема Закон за Въоръжените сили на Украйна и Закон за отбраната на Украйна. Седмица по-късно, на 13 декември парламентът приема и Концепция за отбраната и за изграждането на Въоръжените сили на Украйна.

Украйна наследява от СССР една от най-мощните военни групировки  в Европа, която разполага с ядрено оръжие, огромен арсенал от въоръжение и военна техника. Но през годините след обявяването на независимостта на Украйна нейната армия е почти напълно унищожена. Повече от две десетилетия се извършват масови съкращения на кадрови военни, мнозина доброволно напускат армията, отчаяни от безперспективността на армейската служба.

Освен вътрешните фактори, действат и редица външни. Например, през всичките тези години Украйна е подложена на невероятен натиск от Москва, която действа всячески  срещу създаването на модерна и боеспособна украинска армия /и това не е бил случаен руски каприз – както показаха събитията от последните 3 години – б.пр./. Действията на Кремъл са най-разнообразни в зависимост от вътрешнополитическата ситуация както в Украйна, така и в Русия. Отначало се използват дипломатични средства, понякога абсолютно неприемливи за украинската страна, докато впоследствие се стигна и до открита военна агресия през лятото на 2014 г.

Украинската армия в Донбас


Украински разузнавачи на фронта в Източна Украйна
Снимка: fakty.ictv.ua

След Революцията на достойнството в края на 2013 г. и началото на 2014 г. започва нова страница от летописа на украинските Въоръжени сили.

Въпреки тоталната разруха в армията, корупцията, предателството на лоялни към Русия офицери, загубите на фронта в Източна Украйна и наличието на един враг, несъобразяващ се с международните и военните закони, украинската армия успя да защити територията и народа на Украйна, да отстои нейната независимост, както и да започне възстановяването на предишната си военна мощ.

Новото лице на украинската армия са воините, които въпреки всичко остават докрай верни на клетвата да защитават украинския народ, воини с неунищожим дух и мъжество, с памет за героичното украинско минало и с поглед към бъдещето на една независима и свободна Украйна.



Няма коментари:

Публикуване на коментар