7.02.2018 г.

Напрежение между Украйна и Полша заради политизиране на историята

На 6 декември Върховната Рада на Украйна прие декларация, с която възразява против приемането на изменения и допълнения към полския Закон за Института за национална памет, които предвиждат, в частност, наказателна отговорност за отричане на формулировката „престъпления на украинските националисти” срещу жители на Полша през периода 1925-1950 г. 
Предвижда се и глоба и затвор до три години за „пропаганда на бандеровската идеология”,т.е. за обсъждане на украинския национализъм, което фактически слага край на дискусиите между учените историци от Украйна и Полша, поставили си за цел безпристрастното установяване на фактите и историческата истина.

Украинският парламент
Целият текст на декларацията на украинския парламент:

 Върховната Рада на Украйна възприе с разочарование и дълбока загриженост решенията на Сейма от 26 януари и на Сената на Република Полша от 1 февруари 2018 година относно одобряването на изменения и допълнения към Закона за Института за национална памет (Комисия по разследване на престъпленията срещу полския народ), както и относно други законодателни актове, с които се  предвижда наказателна отговорност за отричане на „престъпленията на украинските националисти” и се дава едно пристрастно и противоречиво определение на това понятие, което отваря пътя за манипулации и засилване на анти-украинските тенденции в полското общество.

Откровеният диалог, свободният обмен на мисли и академичната свобода са изложени на риск от наказателно преследване, което е несъвместимо с демократичните ценности.

Върховната Рада на Украйна категорично не възприема и отхвърля политиката на двойни стандарти и налагането на идеи за колективна отговорност на украинския народ, както и опитите на полската страна да приравни действията на всички борци за независимостта на Украйна към престъпленията на двата тоталитарни режима на ХХ век – нацизма и комунизма.

Одобрените законодателни промени противоречат на духа и съдържанието на стратегическото партньорство между Украйна и Република Полша, както и на принципите, съгласувани от двете страни, в частност, в Декларацията за памет и солидарност от 20 октомври 2016 година. В тази Декларация Върховната Рада на Украйна и Сеймът на Република Полша определиха борбата на украинските и полските национални сили на антикомунистическото движение на съпротивата като моралния фундамент за възстановяването на независимостта на нашите държави. Върховната Рада на Украйна и Сеймът на Република Полша също така се споразумяха за необходимостта от засилване на безпристрастните исторически изследвания и „възпиране на силите, които водят до спорове в нашите две страни”.

Ние трябва да помним и да предаваме на бъдещите поколения истината за реалните, а не извадени от общия контекст причини, довели до кръвопролития между нашите народи в годините на Втората световна война и в други периоди от нашата история, които имаха трагични последствия за нашите народи. Безспорно е, че както в миналото, така и днес, разпалването на конфликти между традиционно приятелските украински и полски народи е в интерес на общите врагове на нашата държавност и суверенитет, каквито са били нацисткият и комунистическият режими, а днес е руският агресор и окупатор.

Нашата най-голяма загриженост е предизвикана от факта, че разгръщането на анти-украински настроения и създаването на атмосфера на натиск и заплахи могат пряко да засегнат правата и свободите на почти един милион украинци, които днес са трудови мигранти в Полша и работят включително и за нейния икономически растеж. Тази тема е от изключителна важност и е обект на сериозно внимание от страна на украинския Парламент. 
Предизвикват загриженост също така демонстративните акции за унищожаване на украински паметници в Полша, нападенията срещу участници в религиозни тържества, срещу членове на украинската общност в Полша, както и забраните за провеждането на културни събития и шовинистичната реторика.

Само една обективна, балансирана и безпристрастна оценка на всички исторически обстоятелства, общото осъзнаване на историческите факти, прилагането на лична, а не колективна отговорност за престъпления срещу човечеството и военните престъпления, извършени през първата половина на ХХ век, оказването на дължимото уважение и еднаквата грижа за почитане паметта на всички жертви в двете ни страни, както и истинската християнска прошка, към която призова ​​Свети Йоан Павел II, ще ни позволят да избегнем взаимните грешки от миналото и да изградим едно силно и надеждно стратегическо партньорство между Украйна и Република Полша, което е гаранция за мира и сигурността в цяла Европа и в света.

Върховната Рада на Украйна се солдаризира с международната общност относно недопускането на отричането на Холокоста като престъпление.
Върховната Рада на Украйна призовава полската страна към откритост и конструктивност в по-нататъшното развитие на двустранните отношения.
Призоваваме президента на Република Полша да използва своите конституционни правомощия и заедно със Сейма и Сената на Република Полша да върне в украинско-полските отношения с уравновесеността, рационалността и проявите на добра воля.”
  
Според депутата от украинската Радикална партия Игор Мосийчук, Украйна трябва да реагира не само с парламентарни декларации, но и да извика за консултации украинския посланик в Полша. Той предложи също така да бъде създадена парламентарна работна група, която да даде оценка на „геноцида от страна на поляците  спрямо украинците по време на операция „Висла”  – депортирането на украинци от етническата им територия през 1947 г.

А според друг депутат, известния командир на доброволческия полк „Азов” Андрий Билецкий, политическата инициатива относно украинския национализъм е насочена само към вътрешния „крайно десен” електорат в Полша, така че Киев е длъжен да реагира „сдържано, но пределно ясно”.

Аргументите на украинските депутати не сработиха: в следобедните часове на 6 февруари полският президент Анджей Дуда все пак подписа закона.

Анджей Дуда
Снимка: narodna-pravda.ua

Той излезе с декларация по този повод, като обърна внимание на промените в закона, които предизвикаха недоволството на Израел, без изобщо да обърне внимание на спорните въпроси между Полша и Украйна.
„Тъй като е необходимо да бъде защитено доброто име на Полша и на поляците, реших да подпиша изменението на Закона за института за национална памет. В същото време ще го предам на Конституционния съд, за да бъде проверена неговата конституционалност.” – поясни Анджей Дуда.




Няма коментари:

Публикуване на коментар